PROIECTUL VOT CULTURA 2012

Proiectul VOT CULTURA 2012 urmărește discutarea priorităților pentru cultură în contextul alegerilor parlamentare din decembrie 2012, dorind să provoace și să lanseze o dezbatere reală a unor teme de interes comun pentru sectorul cultural privat non-profit si pentru cel public.

În centrul preocupărilor actuale ale Coaliției Sectorului Cultural Independent (CSCI) stă nevoia susținerii publice a culturii vii, adică a culturii generate aici și acum, în relație cu prezentul, și prin urmare purtătoare a unui interes public larg în România. Demersul insistă asupra necesității de a articula perspective asumate de către partidele politice care participă la alegerile parlamentare din decembrie 2012.

Astfel proiectul își propune să atragă atenția mediului politic asupra potențialului culturii vii din România de a contribui la o educație de calitate, la livrarea unor servicii sociale pentru grupuri de risc/grupuri vulnerabile, de a sprijini comunități să se definească sau redefinească și în acest fel să aibă o viață mai bună, de a contribui la atractivitatea orașelor prin livrarea unor produse și servicii artistice atractive, provocatoare, și incitante, de a da o voce celor care sunt marginalizați în societatea și politica din România, de a ne face să ne uităm onest la cine suntem și de a lăsa o moștenire culturală semnificativă generațiilor viitoare, de a intra într-un dialog real cu arta altor culturi și comunități și a dezvolta, astfel, noi identități.

CSCI consideră că în România secolului 21 programul politic al partidelor trebuie să includă priorități pentru sectorul cultural și rolul culturii în societate, iar aceste opinii trebuie comunicate și discutate cu cetățenii si cu profesioniștii din domeniul cultural. O serie de astfel de priorități, reunite sub numele Carta pentru cultura vie, vor fi înaintate partidelor politice în urma consultărilor pe care CSCI le organizează în cadrul proiectului la București, Cluj-Napoca și Timișoara, precum și în mediul online.

VOT CULTURA 2012 este un proiect organizat de Coaliția Sectorului Cultural Independent și Asociația MetruCub – resurse pentru cultură în parteneriat cu Fundația AltArt, Fundația Gabriela Tudor și Institutul Intercultural TImișoara. Proiect finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

Contact: Echipa de coordonare a CSCI
Raluca Ana-Maria Pop
Ștefania Ferchedău
coalitia@artsf.ro, http://coalitiasectoruluiculturalindependent.wordpress.com/

One Comment

  1. […] masurilor si impactului culturii vii identificate in Carta pentru Cultura Vie in sectiunea Proiectul Vot Cultura 2012 si pe site-ul Coalitiei Sectorului Cultural […]

Leave a Reply